Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Τρίτη και 13.. γρουσουζιά ή προκατάληψη;;

 Όταν ήμουν μαθήτρια και έδινα εξετάσεις στις 13 του μήνα καθόμουν κ διάβαζα πιο πολύ από ότι συνήθως.. εάν μάλιστα έπεφτε κ μέρα Τρίτη..δεν έμπαινα καν στην διαδικασία να πάω να γράψω διαγώνισμα... άραγε να αντιδρούσα υπερβολικά ή απλά έψαχνα αφορμές να μην πάω σχολείο;;;
 Από που όμως ξεκίνησε αυτός ο μύθος της Τρίτης και 13;
Κατά την ελληνική παράδοση η Τρίτη θεωρείται γρουσούζικη μέρα καθώς είναι η μέρα που έπεσε η Κωνσταντινούπολη στα χέρια του Μωάμεθ του Πορθητή (Τρίτη 29 Μαΐου 1453)!!! Από τότε γιορτές και γλέντια δεν γίνονταν ποτέ Τρίτη και τα σπιτικά παρέμεναν κλειστά για τους επισκέπτες.  Μα γιατί όμως δε λέμε Τρίτη και 29 αφού 29 είχε ο μήνας; Γιατί το 13 είναι ο αριθμός, που σπάει την αρμονία του 12 . Προσέξτε 12 οι μήνες, 12X2 οι ώρες, 12 οι θεοί του Ολύμπου, 12 και οι μαθητές του Χριστού, 12 οι άθλοι του Ηρακλή. Οπότε ο αμέσως επόμενος αριθμός θεωρούταν ''καταστροφικός''. Σκεφτείτε, ο Φίλιππος Β' της Μακεδονίας λέγεται πως πέθανε αφότου τοποθέτησε το άγαλμα του δίπλα σε αυτά των δώδεκα θεών του Ολύμπου, στο Μυστικό Δείπνο παρίστανται 12 μαθητές και ο Χριστός. Μετρώντας ως Πρώτο τον Ιησού 13ος θα ήταν ο Ιούδας, το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης αναφέρεται στο θηρίο και τον Αντίχριστο, τα δύο δημιουργήματα του Διαβόλου και τέλος ο αριθμός 13  στα χαρτιά Ταρό δηλώνει τον θάνατο.. γνωστό ως ''13 να είναι οι μέρες σου'' (αστειάκι!)


Καλά όλα αυτά να τα καταλάβω... στην συνέχεια όμως άρχισα να φοβάμαι και την Παρασκευή.. έλεος αναγκαστικά κάποια μέρα του μήνα θα έχει 13..τι να κάνουμε!
Αυτή η μόδα της Παρασκευής όμως μας ήρθε από τα ξένα και επειδή οι Έλληνες είναι fashion icons υιοθέτησαν και αυτή την γρουσούζικη μέρα! Φήμες λένε ότι η Παρασκευή ήταν οι μέρα που η Έυα έφαγε το μήλο και έτσι έφυγαν από τον Παράδεισο! Αααααχ Έυα τι μας έκανες!




Ωστόσο μεγαλώνοντας κατάλαβα πως δεν έφταιγε η μέρα που δεν έπαιρνα καλό βαθμό..όταν δεν διάβαζα το ίδιο συνέβαινε και στις 12... και στις 14 του μήνα! :)


Σας φιλώ..

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου