Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Όνειρα τρελά.. όνειρα απατηλά..

  Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω ξυπνήσει μετά από έναν ανήσυχο ύπνο και νιώθω ότι όντως είναι κάποιος έξω από την πόρτα μου ή άλλες φορές ξυπνάω και πιστεύω πως αν ανοίξω το παράθυρο θα δω από το μπαλκόνι μου την Καραϊβική ή το άγαλμα της ελευθερίας ή όποιο άλλο μέρος που μπορεί να ονειρεύομαι ότι βρίσκομαι. 
  
  Πολλοί πιστεύουν πως κατά την διάρκεια του ύπνου μας ζούμε μία παράλληλη ζωή καθώς ο χρόνος που περνάμε όταν κοιμόμαστε είναι το ένα τρίτο της ζωής μας. 
(Αναρωτιέμαι λοιπόν....''και που ξέρω εγώ αν όταν ονειρεύομαι ζω πραγματικά και όταν ξυπνάω τότε να ονειρεύομαι?'')


Τι σημαίνουν τα όνειρα μας και πόσο πραγματικά είναι? Φταίει ο τρόπος που κοιμόμαστε ή κάτι που φάγαμε το βράδυ και μας βάρυνε το στομάχι ή μήπως είναι οιωνοί που μας δείχνουν το μέλλον μας?


  Τα όνειρα είναι υποσυνείδητες συναισθηματικές εκρήξεις του μυαλού μας καθώς εμείς κοιμόμαστε. Σκέψεις, βιώματα, προβληματισμοί, φόβοι..όλα αυτά επηρεάζουν σημαντικά τον ψυχολογικό μας κόσμο και όταν πλέον ο οργανισμός μας χαλαρώνει ο εγκέφαλος αναδεικνύει αυτού του είδους τις σκέψεις.. (ή τουλάχιστον αυτό πιστεύω εγώ ότι συμβαίνει!)


  Εδώ και εκατοντάδες χρόνια πλήθος ατόμων προσπαθεί να ερμηνεύσει τα όνειρα. Ορισμένοι πιστεύουν πως τα όνειρα μας ''μιλάνε''. Αρκετοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι μέσα από ένα όνειρο προφυλάχτηκαν από κάποιο άσχημο γεγονός ή ότι ευνοήθηκαν σε θέματα δουλειάς, σχέσεων ή ακόμα και υγείας. (δεν αρνούμαι ότι κ εγώ κάποιες φορές έχω πει: ''ονειρεύτηκα ότι θα γίνει αυτό''!). Στην αρχαία εποχή οι άνθρωποι που μπορούσαν να ερμηνεύουν τα όνειρα κέρδιζαν ιδιαίτερη εκτίμηση σεβασμό και δέος από τους απλούς ανθρώπους. Πολλές φορές τους εκθείαζαν σαν θεότητες ή μαγικές υπάρξεις. Στην Κίνα πίστευαν ότι τα όνειρα είναι το ''μεταφορικό μέσο'' που σε ταξίδευε στους ανθρώπους που είχαν φύγει από την ζωή! (εφιαλτικό..να κοιμάσαι κ να ονειρεύεσαι συνέχεια ότι επισκέπτεσαι νεκρούς απαπαπα!) Στις αρχές του εικοστού αιώνα αρκετοί επιστήμονες ασχολήθηκαν με την σημασία των ονείρων. Κάποιοι κατέληξαν ότι τα όνειρα είναι στιγμές που θα θέλαμε να ζήσουμε αλλά δεν μπορούμε, οι κρυφές μας σκέψεις που ποτέ δεν εξωτερικεύουμε (ή με άλλα λόγια τα απωθημένα μας!!)  Κάποιοι άλλοι συνέδεσαν τα όνειρα με τον ψυχικό κόσμο και τα βιώματα των ανθρώπων, για παράδειγμα όταν κάποιος ονειρεύεται ότι πετάει σημαίνει ότι ζει καταπιεσμένα και θέλει να ελευθερωθεί. (αυτό βγάζει ένα νόημα..πιστεύω!)


  Το 1953 ανακαλύφθηκε ένα ιδιαίτερο στάδιο ύπνου, που ονομάστηκε REM από τα αρχικά των λέξεων "rapid eye movement" ταχύτατη κίνηση ματιών. Τα μάτια μας κινούνται αστραπιαία μπροστά και πίσω την ώρα που τα βλέφαρα είναι κλειστά. Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα μας περνάει από διάφορα στάδια, από τα οποία το στάδιο REM είναι το τέταρτο. Μπαίνουμε στο στάδιο αυτό, τέσσερις με επτά φορές το βράδυ, όταν κοιμόμαστε. Κατά τη διάρκειά του, το σώμα μας δεν κινείται καθόλου και τότε είναι που βλέπουμε όνειρα. Εάν κάποιος ξυπνήσει κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, μπορεί να θυμηθεί σχεδόν το 90% των ονείρων που είδε. Αυτό ισχύει ακόμα και για όσους λένε ότι δεν ονειρεύονται όλοι ονειρεύονται, αλλά κάποιοι δεν μπορούν να θυμηθούν τα όνειρά τους.
Σας έχει τύχει ποτέ να ονειρεύεστε αλλά εκείνη την στιγμή να ξέρετε ότι κοιμάστε και ότι αυτό που βλέπετε είναι όνειρο?? Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται lucid dreaming (=συνειδητά όνειρα). Έρευνες είχαν αποδείξει ότι εάν κάποιος βλέπει συνειδητά όνειρα και καταγράφει στον εγκέφαλο του τις σκηνές που βλέπει τότε μπορεί να αναπτύξει την εγκεφαλική του δραστηριότητα και φαντασία ή ακόμα και να εκπαιδευτεί. (αυτό θα μας βόλευε αρκετά!)


Όνειρα και όνειρα.. όσο και να ερμηνεύσουμε όποια σημασία και να τους δώσουμε η καθημερινότητα πάντα μπορεί να μας εκπλήξει! Άλλωστε πιστεύω πως όσες έρευνες και να γίνουν το μυστήριο των ονείρων ποτέ δεν θα μπορέσει να λυθεί με σιγουριά!




Τουλάχιστον ας έχουμε... όνειρα γλυκά! :)

1 σχόλια:

Gee Pontius είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίε για τα όνειρα. Αν απορείς τι γίνονται τα όνειρα μετά την παρέλαση τους μεσ' τον ύπνο μας έχω μια ποιητική εκδοχή :
http://gpointspoetry.blogspot.com/2010/07/blog-post.html

Δημοσίευση σχολίου